Cele 13 reguli originale ale jocului de baschet

8 mart.

Din New York in Londra, in Paris sau in Tokyo. Din Sarajevo in Buenos Aires sau in Los Angeles. Din Bucuresti in Roma sau in Moscova. Oriunde in lume unde exista o minge si un obiect care are forma de inel se poate juca baschet.
De la Rucker Park si celebrele playground-uri americane la terenurile din campiile prafuite ale Africii. Din „Studentesc-ul“ bucurestean la terenurile din supersofisticatele arene americane. Unu la unu, doi la doi, trei la trei, cinci la cinci. Spre deosebire de alte sporturi care necesita mai multi oameni si echipament divers si uneori prea scump, pentru baschet iti trebuie o minge si dorinta de a juca.

Si de aici a plecat totul. De la o minge, un cos pentru cules piersicile si dorinta de a juca. Desi mentiuni despre un sport asemanator cu baschetul apar in legendele despre populatia Olmec, care locuia in Mexic acum mai bine de 500 de ani iar aztecii si mayasii aveau un joc similar in care foloseau drept minge capatanile dusmanilor infranti in lupta, istoria spune ca jocul de baschet a fost inventat in Statele Unite in 1891 de catre un canadian.
Halfcourt.info va prezinta incepand de astazi un serial despre istoria baschetului profesionist american de la inventarea jocului si pana in prezent. Pe parcursul a mai mult de 30 de episoade, pe care le vom publica regulat, vom vedea impreuna cum a evoluat baschetul in Statele Unite de la cosul de piersici pana la instalatiile de zeci de mii de dolari care par cateodata la fel de fragile precum stramosul lor, atunci cand Shaq O´Neal se agata de ele.
Episodul pilot al acestui foileton il constituie primele reguli ale jocului de baschet. Deci sa pornim… 3, 2, 1… Action:

Inventatorul unanim recunoscut al jocului de baschet a fost doctorul James Naismith, un canadian originar din Almonte, Ontario. Aceasta a pus bazele acestui joc in 1891, pe cand traia in Statele Unite si era profesor de educatie fizica la YMCA, o scoala internationala din Springfield, Massachusetts. Avand nevoie pentru lectiile sale de o noua activitate sportiva, care sa se desfasoare in sala, a inventat sportul numit basketball. A scris 13 reguli pe care jucatorii trebuiau sa le respecte iar un cos din nuiele pentru cules piersicile a devenit primul cos de baschet din istorie.

Cele 13 reguli originale ale jocului de baschet au fost urmatoarele:
1) Mingea poate fi aruncata in orice directie cu una sau cu ambele maini
2) Mingea poate fi batuta in orice directie cu una sau cu ambele maini
3) Un jucator nu poate alerga cu mingea si trebuie sa o arunce din locul in care o prinde, exceptie facand jucatorii care prind mingea in miscare la o viteza potrivita.
4) Mingea trebuie tinuta in sau intre palme. Bratele si alte parti ale corpului nu pot fi folosite pentru a o tine.
5) Nu este permisa sub nici o forma impingerea cu umarul, tinerea, impingerea, lovirea sau impiedicarea unui jucator advers. Prima abatere de la aceasta regula va fi considerata ca o greseala, a doua abatere de acest gen aducandu-i jucatorului care a comis-o eliminarea din joc pana cand urmatorul cos va fi inscris. Daca abaterea se dovedeste cu intentie si risca sa accidenteze un adversar, cel care a comis-o va fi eliminat pentru tot restul jocului, fara posibilitatea de a fi inlocuit.
6) O greseala reprezinta lovirea mingii cu pumnul, abaterea de la regulile mentionate la punctele 3 si 4 precum si cele descrise la punctul 5.
7) Daca una dintre cele doua echipe comite doua greseli consecutive, adversarului ii va fi trecut in cont un cos.
8) Un cos este valabil atunci cand mingea, aruncata sau ricosata din pamant, ajunge in cos si ramane acolo, cu mentiunea ca jucatorii din aparare nu au voie sa atinga cosul. Daca mingea este pe marginea cosului si un jucator din aparare atinge cosul, se va considera cos valabil pentru cei din atac.
9) Cand mingea iese in afara terenului ea va fi repusa de la linia de margine si va fi jucata de primul jucator care o atinge. In cazul unei dispute, arbitrul de scaun va fi cel care va arunca mingea in teren. Jucatorul care repune mingea are la dispozitie 5 secunde pentru a o arunca in teren. In caz contrar echipa adversa va avea mingea. Daca una dintre cele doua echipe intarzie intentionat desfasurarea jocului ea va fi pedepsita cu o greseala de catre arbitrul de scaun.
10) Arbitrul de scaun va fi responsabil cu jucatorii, va nota greselile si va informa arbitrul din teren atunci cand doua faulturi consecutive au fost facute de catre o echipa. Are dreptul de a elimina jucatorii potrivit regulii de la punctul 5.
11) Arbitrul din teren va fi responsabil cu mingea si va decide cand aceasta e in joc, cand si de unde trebuie repusa in joc si carei echipe apartine. De asemenea el va fi responsabil cu timpul de joc, va decide cand un cos este valabil si va tine scorul.
12) Timpul de joc este impartit in doua jumatati a cate 15 minute fiecare, cu o pauza de 5 minute intre ele.
13) Echipa care inscrie cele mai multe cosuri in timpul regulamentar de joc este declarata invingatoare. In caz de egalitate la sfarsitul timpului regulamentar capitanii celor doua echipe vor decide daca meciul se va termina la egalitate sau va continua pana cand una dintre echipe inscrie cosul victoriei.

Reclame

2 răspunsuri to “Cele 13 reguli originale ale jocului de baschet”

  1. Niku Railean octombrie 22, 2012 la 17:28 #

    Textul introdus pe aceasta pagina este de mare folos!
    Multumesc pentru informatii!!!

  2. eu aprilie 22, 2014 la 21:31 #

    Interesant , dar unele informatii sunt false , atentie daca aveti nevoie de ele la ceva important , articol , proiect etc ..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: